Ολλανδία – Όλα όσα δεν γνωρίζετε για τη “Γη των Γιγάντων”

Παραδοσιακός ολλανδικός ανεμόμυλος στη μέση ενός πολύχρωμου λιβαδιού με τουλίπες. Θέα μέσα από τα λουλούδια.

Η Ολλανδία αποτελεί για πολλούς έναν αρκετά ενδιαφέρον τουριστικό προορισμό. Άνθρωποι, κουλτούρα, τοπία, προϊόντα και φυσικά…άγνωστες πτυχές της που ξεδιπλώνονται παρακάτω, συνθέτουν το παζλ της χώρας αυτής.

 Ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε περισσότερα!

Είναι η χώρα της τουλίπας;

Σίγουρα, η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό μας πριν την επισκεφτούμε, είναι ότι αποτελεί αδιαμφισβήτητα τη γενέτειρα της τουλίπας. Κι όμως, δεν είναι! Μπορεί να είναι αρκετά δημοφιλής για το λουλούδι αυτό η Ολλανδία, παρόλ΄ αυτά πιστεύεται ότι προήλθε από τις οροσειρές Tien Shan της Κεντρικής Ασίας, ενώ είχαν ήδη καλλιεργηθεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για δεκαετίες. Αποτελούσε σπάνιο, εξωτικό φυτό για τη Δυτική Ευρώπη, η οποία γοητεύτηκε κατά την εισαγωγή της. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα, έγινε επισήμως η εισαγωγή της στην Ολλανδία.

Πόσο ευτυχισμένοι είναι οι Ολλανδοί;

Ένα άλλο γεγονός που ίσως δεν γνωρίζετε για τους Ολλανδούς, είναι ότι η χώρα τους κατατάσσεται μεταξύ των 6 πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο! Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες όπως, το υγιές προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία και την κοινωνική υποστήριξη, έχετε έναν λόγο παραπάνω να απολαύσετε και να ανακαλύψετε από κοντά, αυτού του είδους την ευτυχία.

Γιατί αποκαλείται “Γη των Γιγάντων”;

Πιθανόν να έχετε ακούσει να την αποκαλούν "Γη των Γιγάντων", μιας και οι Ολλανδοί συγκαταλέγονται μεταξύ των ψηλότερων ανθρώπων στον κόσμο. Βάσει ερευνών, το μέσο ύψος για τους άνδρες είναι 1,82 εκατοστά και για τις γυναίκες περίπου 1,69 εκατοστά. Αυτό όμως, δεν ίσχυε πάντοτε. Μέσα σε μόλις 160 χρόνια, το ύψος για τους Ολλανδούς αυξήθηκε κατά περίπου 20 (!) εκατοστά. Σύμφωνα με μελέτη, διαπιστώθηκε ότι τα πιο γόνιμα ζευγάρια Ολλανδών – εκείνα που αποκτούν τα περισσότερα παιδιά – είναι ψηλοί άνδρες και γυναίκες μεσαίου ύψους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες βοήθησαν στην αύξηση του ρυθμού αυτού, με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο το εξαιρετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και το πολύ καλό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της χώρας. Επιπλέον, η έντονη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και η συμβολή αυτών στην ολλανδική διατροφή, αποτελεί άλλη μία εξήγηση μέσα από μία σειρά ερευνών.

Υπάρχει λόγος να παραμένουν οι κουρτίνες των παραθύρων ανοιχτές;

Για τους Ολλανδούς, ναι! Μέρος της φιλοσοφίας και της κουλτούρας τους, αποτελεί η φράση “Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε”. Διασχίζοντας τους δρόμους του Άμστερνταμ και όχι μόνο, θα παρατηρήσετε παράθυρα σπιτιών που δεν έχουν κλειστές κουρτίνες. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν καν κουρτίνες ή περσίδες. Η δημοφιλέστερη εξήγηση πηγάζει από την προτεσταντική θρησκευτική παράδοση του Καλβινισμού, στηριζόμενη στο ότι οι τίμιοι πολίτες δεν έχουν τίποτα να κρύψουν. Άλλη εξήγηση αναφέρει για μία συνήθεια που διατηρεί τις ρίζες της στο παρελθόν και η οποία σχετιζόταν με την απτή απόδειξη των κατοίκων προς τους εμπόρους σχετικά με την αξιοπιστία τους, επιδεικνύοντας ένα δωμάτιο γεμάτο από τα καλύτερα έπιπλα, διακοσμητικά και προϊόντα τέχνης. Παρόλ΄ αυτά και ανεξαρτήτως λόγου, η αλληλεπίδραση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος προάγει την ανοιχτή κουλτούρα, κάτι για το οποίο κάνει γνωστούς τους Ολλανδούς.

Ξύλινα παραδοσιακά παπούτσια της Ολλανδίας, με τοπική ονομασία "klompens"

Ποιο είναι ένα από τα περιβόητα σουβενίρ της Ολλανδίας;

Σίγουρα, ένα από τα must σουβενίρ που θα βρει κάποιος στην Ολλανδία, είναι τα παραδοσιακά ξύλινα τσόκαρα, γνωστά ως “klompen” για τους ντόπιους. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι οι Ολλανδοί παράγουν ετησίως περίπου 6 εκατομμύρια αναμνηστικά τσόκαρα! Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι τα ξύλινα αυτά τσόκαρα τα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι από τα χρόνια του Μεσαίωνα, για να προστατεύουν τα πόδια τους από κάθε σκληρή εργασία καθώς ήταν ανθεκτικά, αδιάβροχα και εύκολα προς καθαρισμό.

Γιατί τα καρότα έχουν πορτοκαλί χρώμα;

Γνωρίζετε ότι τα καρότα οφείλουν το πορτοκαλί χρώμα τους στους Ολλανδούς;! Αιώνες πριν, το συγκεκριμένο λαχανικό ήταν κίτρινο, μοβ ή λευκό. Παρόλ΄ αυτά, γύρω στον 17ο αιώνα, τα περισσότερα «μεταμορφώθηκαν» σε πορτοκαλί. Ο λόγος; Το χρώμα τους αποτέλεσε φόρο τιμής των Ολλανδών στον William του Orange, ο οποίος ηγήθηκε του αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας. Έτσι, επικράτησε το γνωστό πορτοκαλί χρώμα στα καρότα.

Τί δεν πρέπει να παραλείψετε στο μενού σας;

Ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε πολλά για την ολλανδική κουζίνα, δύο tips που κρατήσαμε από τους ντόπιους είναι να μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την ολλανδική ρέγγα, καθώς επίσης την κροκέτα τους, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμα και μέσω ενός μηχανήματος αυτόματου πωλητή.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που θα επισκεφθείτε την Ολλανδία, η Allianz Global Assistance θα είναι δίπλα σας και σε αυτή την εμπειρία! Ταξιδέψτε με ασφάλεια και σιγουριά, έχοντας δίπλα σας τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην παροχή ταξιδιωτικής ασφάλειας και φροντίδας.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας και κλείσετε την ταξιδιωτική σας ασφάλεια online, επιλέγοντας εδώ  το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς.

Για οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, είμαστε διαθέσιμοι 24/7, 365 ημέρες το χρόνο με ένα απλό τηλεφώνημα στο (+30) 211 10 98098, εντός ή εκτός Ελλάδος.

Επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα για την ασφάλεια του ταξιδιού σας.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και γιατί είναι σημαντική σε κάθε ταξίδι.
Έχετε απορίες σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας;