Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που καλύπτει την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Ενθαρρύνει τη συνεργασία και ενώνει κατά κάποιο τρόπο την πρακτική με την εργασία.

Ένα ταξίδι ορόσημο, όπου σου δίνεται η ευκαιρία να αφήσεις πίσω την καθημερινότητα και να βρεθείς κοντά σε καινούριους ανθρώπους, πολιτισμούς και ιδέες, να εξοικειωθείς με μια ξένη γλώσσα και να σπουδάσεις σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι η αρχή να δημιουργήσεις το μέλλον σου.

Σπουδάζοντας σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή κάνοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, συλλέγεις αναμνήσεις τις οποίες θα κρατήσεις και κατά μεγάλη πιθανότητα, θα καθορίσουν την επαγγελματική σου τη ζωή.

Μέσω του καινοτόμου προγράμματος Erasmus, θα αποκτήσεις πολύτιμα εφόδια τα οποία θα αυξήσουν τις προοπτικές για να εξασφαλίσεις μία καλύτερη θέση εργασίας, καθώς οι σπουδές αλλά και η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, αναγνωρίζονται πλήρως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Εάν βρίσκεσαι στο επίπεδο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο, μπορείς να σκεφτείς τη δυνατότητα συμμετοχής σου στο πρόγραμμα Erasmus, διάρκειας 3 μηνών ή και ενός έτους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στο πανεπιστήμιό σου, όπου είναι και το πλέον αρμόδιο να σε κατευθύνει. Θα σε ενημερώσουν για τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και την απαραίτητη γνώση της ξένης γλώσσας και του επιπέδου που απαιτείται.

Αφού πληρούνται από μέρους σου οι απαραίτητες προδιαγραφές, στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβάνοντας τη βεβαίωση ασφάλισης.

Η ασφάλιση θα πρέπει να παρέχει τις εξής καλύψεις:

 • Κάλυψη Προσωπικού Ατυχήματος
 • Αστική Ευθύνη προς Τρίτους
 • Ιατροφαρμακευτικές Δαπάνες συνεπεία ασθένειας ή ατυχήματος
 • Επαναπατρισμός
 • Η Allianz Global Assistance έχει βρεθεί δίπλα σε χιλιάδες φοιτητές σε αυτό το σημαντικό βήμα της ζωής τους. Μέσα από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες των φοιτητών αλλά και τις ιστορίες τους συγκεντρώσαμε 8 χρήσιμες συμβουλές για σένα που πρόκειται να ενταχθείς στο πρόγραμμα Erasmus.

Κάνε τις σωστές προετοιμασίες:

1.    Μάζεψε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς
Συνάντησε τον ακαδημαϊκό συντονιστή Erasmus του τμήματος σου, ρώτησε την γραμματεία Erasmus και μίλησε με συμφοιτητές σου που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα στο πανεπιστήμιο που επέλεξες.

2.    Φτιάξε ένα timeplan

Κατέγραψε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και βήματα που σου έχουν ζητηθεί για να κάνεις την αίτησή σου, ώστε να μην ξεχάσεις τίποτα.

Είναι σημαντικό να έχεις τα πάντα συγκεντρωμένα πριν ξεκινήσεις.

3.    Βάλε τάξη στα έγγραφα

Μάζεψε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα σε έναν φάκελο ώστε να τα έχεις ανά πάσα στιγμή συγκεντρωμένα. Ιδανικά σκάναρε τα αρχεία και αποθήκευσέ τα μαζί με αντίγραφα σημαντικών εγγράφων (πχ. ταυτότητα, διαβατήρια εφόσον χρειάζεται κλπ.), έτσι ώστε να τα έχεις πάντα διαθέσιμα. Άφησε ένα αντίγραφο αυτού του φακέλου στην οικογένειά σου και πάρε ένα μαζί σου που θα το έχεις σε διαφορετικό σημείο από τα πρωτότυπα έγγραφα

 • Learning Agreement
 • Ταυτότητa
 • Διαβατήριο
 • Φωτογραφίες
 • Ευρωπαϊκή κάρτα Ασφάλισης από τον ασφαλιστικό σου φορέα (EHIC) ή κάνε μια ταξιδιωτική ασφάλιση που θα σε καλύπτει κατά την διάρκεια της παραμονής σου στο εξωτερικό. Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για τη Φοιτητική Ταξιδιωτική Ασφάλιση.

4.    Εστία ή Σπίτι;

Αποφάσισε που θα μείνεις και προχώρησε στις κατάλληλες κινήσεις. Μερικά από τα πλεονεκτήματα να επιλέξεις τη διαμονή σου σε εστία είναι ότι θα μπορείς να κάνεις πιο εύκολα παρέες μιας και οι εστίες είναι ο κύριος χώρος συγκέντρωσης φοιτητών, θα βρίσκεσαι πιο κοντά στον χώρο διεξαγωγής των μαθημάτων σου, στη βιβλιοθήκη και σε όλα τα events του πανεπιστημίου. Θα είσαι πιο ενεργό μέλος μίας οργανωμένης κοινότητας και με λιγότερα έξοδα. 
Από την άλλη μεριά, εάν επιλέξεις να μείνεις σε σπίτι, θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις μέσα σε μία πόλη και να την γνωρίσεις καλύτερα, θα αποκτήσεις την δυνατότητα να γίνεις πιο ανεξάρτητος μιας και θα αναλάβεις καινούργιες ευθύνες και εάν βρεις συγκάτοικο, να μοιραστείς την εμπειρία της συγκατοίκησης αλλά και των εξόδων. Έξυπνη συμβουλή: εάν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις βάλε στο checklist μερικές από τις αγαπημένες σου συνταγές, κάνοντας μερικές πρόβες στην κουζίνα του πατρικού σου!

5.    Ενημερώσου για τη χώρα που θα επισκεφθείς

Βρες άρθρα για την κουλτούρα, τους ανθρώπους και τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς. Ψάξε λεπτομέρειες για τις συνήθειές τους, για την καθημερινή γλώσσα και για το πώς μπορείς να τους προσεγγίσεις καλύτερα.
Διάβασε για το κλίμα της κάθε εποχής έτσι ώστε να ετοιμάσεις σωστά τη βαλίτσα σου με τον απαραίτητο ρουχισμό.

6.    Από τις αποσκεύες σου δεν πρέπει να λείπει: 

 • Χρεωστική/Πιστωτική ή Προ-πληρωμένη κάρτα. (Το e-banking είναι must για να διευκολύνεις τις συναλλαγές σου)
 • Laptop (μην το πακετάρεις μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα γιατί θα χρειαστεί να το περάσεις ξεχωριστά από τον έλεγχο αεροδρομίου)
 • Φωτογραφική μηχανή εάν το κινητό σου δεν αρκεί για τις τέλειες φωτογραφίες που θέλεις να τραβήξεις
 • Smartphone με τα κατάλληλα applications για να μπορείς να μιλάς δωρεάν με τους φίλους και τους συγγενείς στην Ελλάδα
 • Συνταγές μαγειρικής για να ανταλλάξεις γευστικές προτάσεις και ιδέες
 • Ένα μικρό λεξικό τσέπης ή ένα application για να μπορείς ανά πάσα στιγμή να συνεννοηθείς
 • Ένας αντάπτορας αν οι πρίζες στη χώρα που ταξιδεύεις είναι διαφορετικές

7.    Μην κολλήσεις σ΄ ένα σημείο
Εξερεύνησε την χώρα στην οποία θα είσαι, ταξιδεύοντας στις πόλεις και χωριά της και οργάνωσε επίσης ταξίδια σε άλλες κοντινές χώρες. Όμως πρόσεξε! Όσο δελεαστικό κι αν θα σου φαίνεται να επισκεφθείς όσο περισσότερες χώρες γίνεται, δεν θα έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να το κάνεις. Γι’ αυτό, μην αναλώσεις τον χρόνο σου αλλά και τα χρήματά σου σε μονοήμερα ταξίδια τα οποία θα σε εξαντλήσουν και δεν θα σε αφήσουν να ευχαριστηθείς το ταξίδι σου! Επίσης, μην ξεχνάς τον βασικό λόγο που σε οδήγησε σε αυτή την εμπειρία: Τα μαθήματά σου!

8.    Διώξε τις σκέψεις και κάνε focus στο ταξίδι

Με το πρόγραμμα Φοιτητικής Ταξιδιωτικής Ασφάλισης μπορείς να νιώθεις ήρεμος και σίγουρος για την ασφάλειά σου.
Εκτός του ότι παρέχει τις υποχρεωτικές καλύψεις, που μπορεί να σου ζητηθούν από το πανεπιστήμιο που έχεις επιλέξει, θα έχεις δίπλα σου πάντα τους ειδικούς για να σε καθοδηγήσουν. 
Κάνε focus στο ταξίδι και στις σπουδές σου και μην αφήσεις τίποτα να σου χαλάσει τη διάθεση και τη μοναδική εμπειρία!

Και θυμήσου:

Erasmus is not a year in one life, but a life in one year!

Επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα για την ασφάλεια του ταξιδιού σας.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και γιατί είναι σημαντική σε κάθε ταξίδι.
Έχετε απορίες σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας;