24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης
Language

8 Συμβουλές για το Erasmus που θέλεις να ξέρεις!

Το πρόγραμμα Erasmus είναι μια πρόκληση. 

Είναι ένα ταξίδι που διαρκεί περισσότερο από τα συνηθισμένα! Σε αυτό το ταξίδι, θα έχεις την ευκαιρία να αφήσεις πίσω την καθημερινότητα και να βρεθείς κοντά σε καινούριους ανθρώπους, πολιτισμούς και ιδέες, να εξοικειωθείς με μια ξένη γλώσσα και να σπουδάσεις σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. 

Σπουδάζοντας σε μία άλλη χώρα της Ευρώπης ή κάνοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, συλλέγεις αναμνήσεις τις οποίες θα κρατήσεις για όλη σου τη ζωή. 

Μέσω του Erasmus, θα αποκτήσεις πολύτιμα εφόδια τα οποία θα αυξήσουν τις προοπτικές για να εξασφαλίσεις μία καλύτερη θέση εργασίας, καθώς οι σπουδές αλλά και η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, αναγνωρίζονται πλήρως στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Για την συμμετοχή σου στο πρόγραμμα Erasmus θα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία τα μαθήματα του πρώτου έτους, να έχεις καλή ακαδημαϊκή επίδοση και πολύ καλή γνώση της γλώσσας με την οποία διδάσκονται τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο που επέλεξες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην γραμματεία Erasmus: μετάφραση πτυχίου ξένης γλώσσας, απολυτήριο λυκείου, αναλυτική βαθμολογία, ειδική αίτηση Erasmus και βεβαίωση ασφάλισης.

Η ασφάλιση ή το συμβόλαιο ασφάλισης θα πρέπει να παρέχει τις εξής καλύψεις:

 • Κάλυψη Προσωπικού Ατυχήματος
 • Αστική Ευθύνη προς Τρίτους
 • Ιατροφαρμακευτικές Δαπάνες συνεπεία ασθένειας ή ατυχήματος
 • Επαναπατρισμός

Η Allianz Global Assistance έχει βρεθεί δίπλα σε χιλιάδες φοιτητές σε αυτό το σημαντικό βήμα της ζωής τους. Μέσα από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες των φοιτητών αλλά και τις ιστορίες τους συγκεντρώσαμε 8 χρήσιμες συμβουλές για σένα που πρόκειται να ενταχθείς στο πρόγραμμα Erasmus.

Ετοιμάσου λοιπόν κατάλληλα:

  1. Μάζεψε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς!
   Συνάντησε τον ακαδημαϊκό συντονιστή Erasmus του τμήματος σου, ρώτησε την γραμματεία Erasmus και μίλησε με συμφοιτητές σου που έχουν πάει στο πανεπιστήμιο που επέλεξες.

  2. Φτιάξε ένα timeplan!                                                
   Φτιάξτε ένα «Erasmus checklist» και κατέγραψε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κινήσεις που σου έχουν ζητηθεί για να κάνεις την αίτησή σου, ώστε να μην ξεχάσεις τίποτα.
   Ξεκίνα να σημειώνεις τι θα χρειαστείς πολύ πριν ξεκινήσεις.
   Σου έχουμε ετοιμάσει ένα
   checklist στο οποίο μπορείς να προσθέσεις ότι άλλο σου ζητηθεί (κατέβασε το pdf και αποθήκευσε το). 


   Κατέβασε το Δωρέαν Checklist

  3. Βάλε τάξη στα έγγραφα!
   Μάζεψε όλα τα έγγραφα σε έναν φάκελο ώστε να τα έχεις ανά πάσα στιγμή όλα σε ένα σημείο. Ιδανικά σκάναρε τα έγγραφα, δημιούργησε έναν φάκελο στο Google Drive και τοποθέτησέ τα έτσι ώστε να τα έχεις πάντα διαθέσιμα. Επίσης δημιούργησε αντίγραφα από όλα τα σημαντικά έγγραφα (ταυτότητα κλπ. ). Άφησε ένα αντίγραφο στην οικογένειά σου και πάρε ένα μαζί σου που θα το έχεις σε διαφορετικό σημείο από τα πρωτότυπα έγγραφα.
   - Learning Agreement
   - Ταυτότητα
   - Διαβατήριο
   - Φωτογραφίες
   - Ευρωπαϊκή κάρτα Ασφάλισης από τον ασφαλιστικό σου φορέα (EHIC) ή κάνε μια ταξιδιωτική ασφάλιση που θα σε καλύπτει κατά την διάρκεια της παραμονής σου στο εξωτερικό. Εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για την Φοιτητική Ασφάλιση.

  4. Εστία ή Σπίτι;
   Αποφάσισε που θα μείνεις και κάνε τις κατάλληλες κινήσεις. Μερικά από τα υπέρ του να επιλέξεις να μείνεις σε εστία είναι ότι θα μπορείς να κάνεις πιο εύκολα παρέες μιας και οι εστίες είναι γεμάτες φοιτητές, θα βρίσκεσαι συνεχώς κοντά στα μαθήματα, την βιβλιοθήκη και όλα τα events του πανεπιστημίου και θα είσαι σε μια οργανωμένη κοινότητα. 
   Από την άλλη μεριά, εάν επιλέξεις να μείνεις σε σπίτι, θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις μέσα σε μία πόλη και να την γνωρίσεις καλύτερα, θα αποκτήσεις την δυνατότητα να γίνεις πιο ανεξάρτητος μιας και θα αναλάβεις καινούργιες ευθύνες και εάν βρεις συγκάτοικο, να μοιραστείς την εμπειρία της συγκατοίκησης αλλά και των εξόδων. Συμβουλή: εάν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις βάλε στο checklist να μάθεις μερικές συνταγές!

  5. Ενημερώσου για την χώρα που θα επισκεφθείς!
   Βρες άρθρα για την κουλτούρα, τους ανθρώπους και τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς. Ψάξε λεπτομέρειες για τις συνήθειές τους, για την καθημερινή γλώσσα και για το πώς μπορείς να τους προσεγγίσεις καλύτερα.
   Διάβασε για το κλίμα της κάθε εποχής έτσι ώστε να ετοιμάσεις σωστά την βαλίτσα σου.

  6. Από τις αποσκεύες σου δεν πρέπει να λείπει: 
   • Χρεωστική/Πιστωτική κάρτα. (Το να έχεις κάνει e-banking είναι must για να διευκολύνεις τις συναλλαγές σου)
   • Laptop (μην το πακετάρεις μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα γιατί θα χρειαστεί να το περάσεις ξεχωριστά από τον έλεγχο αεροδρομίου)
   • Φωτογραφική μηχανή
   • Smartphone με τα κατάλληλα applications για να μπορείς να μιλάς δωρεάν με τους φίλους και τους συγγενείς στην Ελλάδα
   • Συνταγές μαγειρικής για να ανταλλάξεις μαγειρικές κουλτούρες
   • Ένα μικρό λεξικό τσέπης ή ένα application για να μπορείς ανά πάσα στιγμή να συνεννοηθείς
   • Ένας αντάπτορας αν οι πρίζες στη χώρα που ταξιδεύεις είναι διαφορετικές

  7. Μην κολλήσεις σε ένα σημείο!
   Εξερεύνησε την χώρα στην οποία θα είσαι, ταξιδεύοντας στις πόλεις και χωριά της και οργάνωσε επίσης ταξίδια σε άλλες κοντινές χώρες. Όμως πρόσεξε! Όσο δελεαστικό κι αν θα σου φαίνεται να επισκεφθείς όσο περισσότερες χώρες γίνεται, δεν θα έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να το κάνεις. Γι’ αυτό, μην αναλώσεις τον χρόνο σου αλλά και τα χρήματά σου σε μονοήμερα ταξίδια τα οποία θα σε εξαντλήσουν και δεν θα σε αφήσουν να ευχαριστηθείς το ταξίδι σου!

  8. Διώξε τις σκέψεις και κάνε focus στο Ταξίδι!
   Με το πρόγραμμα Φοιτητικής Ασφάλισης μπορείς να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου.
   Εκτός του ότι παρέχει τις υποχρεωτικές καλύψεις που μπορεί να σου ζητηθούν από το πανεπιστήμιο που έχεις επιλέξει, θα έχεις δίπλα σου ειδικούς ότι και να χρειαστείς στο εξωτερικό.
   Αν χρειαστεί να δεις έναν γιατρό μπορεί να σου κοστίσει μέχει € 50 ή και παραπάνω . Αν έχεις φοιτητική ασφάλιση δεν θα πληρώσεις απολύτως τίποτα!
   Κάνε focus στο ταξίδι και στις σπουδές σου και μην αφήσεις καμία «στραβή» να σου χαλάσει τη διάθεση ή την μοναδική εμπειρία!

Erasmus is not a year in one life, but a life in one year!